2010. május 15., szombat

miért is?


Miért házasodunk? Miért van bennünk vágy valakire aki velük van, aki velünk marad? Most hagyjuk azt a hülyeséget amit a "szingli" életformáról összehordtak. Mindenki akar valakit, illetve Valakit. Azt a Valakit. Én már bevallottam itt egy korábbi bejegyzésben hogy nem jó egyedül lenni. Mégis, miért házasodunk? Van aki azért mert így ér el célokat: anyagiakat vagy például gyereket, családot. Ez természetes, meg is értem. És mondják azért is mert házasodni kell, kell egy tartós kapcsolat, mert így kerek az élet.

Miért házasodunk? Lehet, mert szükségünk van arra hogy valaki tanúja legyen az életünknek. Nem a szüleink, nem a gyerekünk, nem a kutyánk, a barátaink. Hanem Valaki, aki tanúja annak hogy vagyunk, aki tanúja annak amik vagyunk. Tanúja annak hogy szeretünk - hogy tudunk szeretni és annak is hogy hibázunk - tudunk hibázni, és viszont. Szükségünk van a jelenlétére hogy tanúja legyen annak amiket mondunk és legyen értelme mondani és tenni dolgokat, mert ha Ő a tükröm akkor valóban érdemes. Magunkat látjuk ebben a tükörben és a mi tükrünk megmutatja a társunknak őt magát.

Persze a tanú figyel ránk, "a tanú igazat mond" ahogyan a törvény is figyelmeztet arra. Az is hamis tanúzás ha "a tanú a valós tényt elhallgatja", tehát néma tanúra nincs szükségünk. Lehet ezért keresünk, ezért házasodunk, ez a vágy hajt belülről. A többi aztán jön magától.


2 megjegyzés:

  1. A miért így a pálya széléről nézve könnyű kérdésnek tűnik. Biológiailag, szociológiailag kódolva van belénk. Muszáj. Elvárják tőlünk, elvárjuk magunktól, alkalmazkodunk a világhoz. Mert így kerek az egész, nem kell magyarázkodnunk, nem lógunk ki a sorból.

    Nekem sokkal fontosabbnak tűnik a kérdés: ki mellett kötelezzük el magunk? Ki az, aki társunk lehet, társunk tud lenni, egy életre. Mennyire ismerjük a másikat, és mennyire ismerjük magunkat, mikor döntünk...

    A miért talán az egyszerűbb kérdés.

    VálaszTörlés
  2. Igen, a ki lesz a tanúm, az a fontos...

    VálaszTörlés