2009. november 16., hétfő

mottó


Most olvasom, hogy Popper ezzel a mottóval kezdte az új könyvét:

"A vállalatok, különösen a nagyvállalatok mindent elkövetnek majd, hogy a lakosságot minél nagyobb vásárlásokra buzdítsák. Minél több árut vegyenek, olyanokat is, amikre nincs igazi szükségük. Ezt úgy érik el, hogy lazán, szinte korlátlanul hiteleket biztosítanak a lakosság számára. Egészen addig, míg az emberek és a vállalatok adósságállománya úgy megnő, hogy visszafizethetetlenné válik. Ha a hiteleket nem tudják visszafizetni, akkor a bankok sorra összeomlanak, akkor egy egész Európára kiterjedő pénzügyi-gazdasági válság következhet be."

Jó kis mottó, de tévedett Marx 1867-ben, mert nem egy válság jött hanem több és nem európa- hanem világméretű sokkot okoz(ott). Egyébként gyomorbavágóan megdöbbentő minden sor és szó. Ugyanis onnan való az idézet , Karl Marx - Das Kapital, 1867. Bár lehet a ciklikus válságokról is ír, bevallom nem olvastam tovább és mélyebben. Még.

Egyébként Marx megírta amit kellett, és azt is olvastam hogy a halálos ágyán sem gondolta úgy hogy nem mondott eleget. A történet szerint mikor házvezetőnője úgy látta hogy annyi az idő, megkérdezte Herr Marx-tól hogy mik lesznek az utolsó szavai, erre az dühösen kikergette a szobából: "Gyerünk, kifelé! Az utolsó szavak azoknak a bolondoknak való akik nem beszéltek eleget korábban." Persze ezt németül mondta. Nem is tudom a házvezetőnő miért firtatta ezt az egész utolsó mondat dolgot?!

És igaz Marx, míg tehette elmondta amit fontosnak talált, leírta és nyomtatta. Tőke miegymás, mint fent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése